Posjetite Sutomore

sutomore izdavanje apartmana

Posjetite Sutomore

Sutomore je malo turističko mjesto izmedju gradova Petrovac i Bar. Sutomore apartmani je veoma popularna turistička destinacija u Crnoj Gori , poznata po svojim 5 km dugim plažama. Sutomore ima jedinstvenu mikro klimu, koja se razlikuje od klime ostalih djelova crnogorske obale. Ovo je idealno mjesto za porodični odmor.

Sutomore je nekada pripadalo Mletačkoj Republici (od 15. do 18. vijeka), kad se nazivalo Spizza. Do 20.vijeka ovdje su živjele brojne italijanske porodice, koje su doprinijele da proizvodnja vina postane jedna od glavnih grana ekonomije u ovoj oblasti. Danas je Sutomore uglavnom turističko mjesto i u velikoj mjeri doprinosi razvoju turizma u Crnoj Gori. Zahvaljujući željezničkoj prugi, koja prolazi direktno kroz grad, Sutomore je  poularno za posjetioce iz Podgorice, iz sjevernog dijela Crne Gore i iz Srbije.

Sutomore apartmanije poznato po svojim plažama. Glavna plaža duga je oko 1,6 km, sa sitnim pijeskom, bistrom vodom i svim neophodnim sadržajima. Poznato je da pjesak na ovoj plaži ima isjeliteljsku moć i dobar je za osobe koje boluju od reume. To je razlog zašto su čak i mlečanski plemići dolazili ovdje prije 3 vijeka, kako bi se oporavili od vlage u Veneciji.

Druga popularna plaža je Čanj, jedna od najboljih šljunkovitih plaža u Crnoj Gori. Kako bi se olakšao boravak turistima, priobalni nasip se pretvara u pješačku zonu (od 1.juna do 15.septembra).

Osim plaža u Sutomore možete posjetiti nekoliko interesantnih istorijskih spomenika:

Tvrđava Haj-Nehaj nalazi se na nadmorskoj visini od 230 m iznad nivoa mora. Sagradili su je Mlečani u 15.-16.vijeku. Tvrđava je sa tri strane okružena nepristupačnim zidinama i planinama sa tri strane, samo sa jedne strane uzani put vodi do glavnog ulaza krunisanog krilatim lavom- simbol Mletačke Republike. Tim putem turisti mogu stići do ove srednjovjekovne tvrđave.

Manastir Ratac sagrađen je u 11. vijeku, a zatim rekonstruisan u 14. vijeku. Nakon toga u manastiru su živjeli i pravoslavni i katolički monarsi. Uništili su ga turski osvajači. Danas se mogu vidjeti samo ostaci manastira.

Crkva Svetog Dimitrija sagradjena je prije tvrđave Han-Nehaj u 13.-14.vijeku. Ova crkva, kao i groblje oko crkve, predstavlja spoj dvije vjeroispovjesti: pravoslavne i katoličke. Crkva je bila veoma oštećena u zemljotresu 1979. godine i nakon toga nije sasvim dobro rekonstruisana. Rekonstrukcija je završena 2005. godine.

Iz Sutomora možete veoma lako stići do svih intereantnih destinacija u Crnoj Gori. Zahvaljujući svom geografskom položaju, povoljnim cijenama smještaja i razuđenim plažama Sutomore je idealno mjesto za kupališni turizam.

Pogleajte nase smjestajne jedinice Sutomore Apartmani ovdje.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.